Utama » Produk » Microbiologi
Microbiologi
GVS Filter Technology adalah pengeluar dan pembekal mikrobiologi untuk makmal.

Microbiologi

Ujian mikrobiologi merangkumi analisis air, minuman, makanan, farmaseutikal dan produk pengguna lain dan peralatan pemprosesannya untuk menilai keberadaan mikro-organisma yang boleh membahayakan pengguna atau mengurangkan kualiti atau prestasi produk.

Ujian mikrobiologi adalah penting bagi banyak industri di seluruh dunia di mana produk, proses dan kesihatan manusia dipengaruhi oleh kehadiran mikro-organisma: bakteria, virus, yis, kulapuk yang terlalu kecil sehingga tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Prosedur ujian antarabangsa dan amalan makmal standard telah ditetapkan untuk menyediakan kaedah yang ketat untuk analisis dan pengenalan mikro-organisma.

Mikro-organisma boleh membahayakan atau menguntungkan produk atau proses yang sedang dianalisis.

Sebilangan penyakit manusia, haiwan dan tumbuhan disebabkan oleh bakteria, yis dan kulapuk yang tidak diingini. Manakala yis dan kulapuk juga bermanfaat untuk banyak proses yang diperlukan dalam pengeluaran bir, wain, dan makanan dan bioteknologi.

Produk GVS untuk ujian mikrobiologi merangkumi aplikasi dan ujian untuk:

Pencemaran permukaan dan peralatan kerja

Analisis mikrobiologi mengenai:

Air yang boleh diminum

Bir dan wain

Air buangan

Produk tenusu

Minuman ringan dan kordial

Jus buah

Produk yang ditapai

Pengesanan:

Bakteria, kulat, kulapuk

Escherichia coli (E.Coli)

Fecal streptococci and fecal coliforms

Staphylococci

Listeria

Enterococci

Pseudomonas aeruginosa

Legionella

 

GVS menyediakan produk penapisan dan pengkulturan yang komprehensif digunakan untuk penyaringan, pengasingan dan pengkulturan sampel untuk analisis kehadiran mikro-organisma. Produk GVS memenuhi syarat kualiti dan pensterilan yang ketat dan dicipta untuk menguji kehadiran mikro-organisma udara, permukaan, dan cecair dengan cepat dan tepat.

Pensterilan:

Untuk analisis Mikrobiologi, pensterilan peralatan analisis, termasuk membran dan media kultur adalah penting untuk mengekalkan ujian yang bersih dan bebas dari pencemaran. GVS memastikan pensterilan produk mikrobiologi melalui sinaran gamma dan pensterilan wap. Semua produk dilabel dengan nombor lot dan tarikh luput untuk kawalan dan keselamatan tambahan.

Kawalan Kualiti Produk:

Analisis mikrobiologi untuk mikro-organisma yang terdapat dalam pemprosesan, pengeluaran dan produk siap. Bahan pencemar dan organisma dikuantifikasi dan dikualifikasi di titik kawalan terpilih sepanjang peringkat pengeluaran dan produk siap. Parameter utama yang menjadi tumpuan bergantung pada industri dan produk yang dikaji. Parameter utama adalah yis dan kulapuk, jumlah bakteria dan E. coli serta koliform, streptokokus fecal dan Pseudomonas aeruginosa.

Aliran Kerja untuk Analisis Mikrobiologi dibahagikan kepada 5 langkah mudah:

1) Dapatkan sampel untuk analisis

2) Tapiskan sampel

3) Tambahkan media nutrien

4) Inkubasi dan kultur

5) Analisis dan hitung hasilnya

Penyediaan untuk Analisis Mikrobiologi merangkumi pemilihan:

1) jenis membran dan saiz liang

2) Media nutrien

3) Peralatan Penapisan

Katalog GVS ini memberikan panduan mengenai pemilihan membran, media nutrien dan peralatan dan memperincikan produk mikrobiologi yang tersedia dari GVS.